PERSIAPAN MINDA UNTUK RAMADHAN


Mukadimmah

Bulan Ramadhan semakin hampir. Dinanti-nanti oleh mereka yang merindukan kelebihan beramal di dalamnya. Ditangisi oleh para syaitan kerana bulan tersebut Allah akan mengampunkan segala dosa bagi mereka yang bertaubat dan memohon keampunan. Rasulullah s.a.w di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi daripada Abu Hurairah r.a bersabda yang bermaksud:

“Ketika tibanya malam pertama dari bulan Ramadhan, seluruh syaitan akan dibelenggu dan seluruh jin yang derhaka akan diikat. Semua pintu neraka ditutup dan tidak ada satu pintu pun yang dibuka. Semua pintu Syurga dibuka hingga tidak ada satu pun pintu yang tertutup. Diseru,” Wahai orang yang mencari kebaikan! Datang ke sini! Wahai orang yang mencari keburukan! Jauhkanlah dirimu. Allah membebaskan ramai manusia daripada api neraka. Perkara tersebut berlaku setiap malam”

Sabda Rasulullah lagi;

Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan yang diberkati. Allah telah mewajibkan di dalamnya puasa. Pada bulan itu, Allah membuka pintu-pintu langit, menutup pintu-pintu neraka dan membelenggu segala Syaitan. Di dalamnya, Allah memiliki satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Sesiapa yang diharamkan kebaikan malam itu, maka dia sememangnya telah diharamkan (daripada kebaikannya). ( Riwayat al-Nasa’i dan al-Baihaqi daripada Abu Hurairah r.a)

Minda kita perlu difokuskan kepada Ibadah Puasa yang akan kita lalui tidak berapa lama lagi supaya semua aktiviti ibadah puasa kita dapat berjalan dengan lancar. Di antara persiapan minda yang boleh kita lakukan ialah seperti berikut:-

1. Gembira Dengan Kehadiran Bulan Ramadhan

Kita perlu merasa gembira dengan kehadiran bulan Ramadan kerana bulan ramadahan hanya sekali dalam setahun. Apatah lagi kita belum pasti lagi dapat bertemu dengan bulan ramdhan yang akan datang. Kelebihan bulan ramadhan cukup banyak seperti di dalam hadith yang dinyatakan sebelum ini bahawa Allah akan membuka segala pintu syurga dan menutup semua pintu neraka. Syurga merupakan kemuncak segala kenikmatan kepada manusia kerana di dalamnyalah kita nanti akan dapat memandang wajah Allah yang selama ini kita sembah.
Balasan amal kebaikan ibadah juga dilipatgandakan seperti di dalam sebuah hadith  yang diriwayatkan oleh Ibnu Khuzaimah dan al-Baihaqi dikatakan bahawa amalan sunat pada bulan ramadhan bernilai seperti amalan wajib senilai 70 amalan wajib diluar ramadhan.

2. Bersedia Mengadapi Segala Ujian

Bulan Ramadhan merupakan bulan ujian. Ujian kepada hati, ujian kepada pancaindera dan juga ujian kepada seluruh anggota badan. Ramadhan menguji keikhlasan hati untuk melakukan ibadah puasa. Tidak ada orang yang tahu jika seseorang itu makan ditempat sunyi atau minum tatkala mengambil wuduk. Jika berpuasa kerana ia menjadi adat, atau sekadar mengikut-ikut orang lain berpuasa , ia hanya menyiksakan jiwa kerana nak makan takut orang tahu kesannya seperti sendawa atau mulut berbau sambal. Nak berpuasa perut pula terasa lapar dan kerongkong pula terasa haus. Hanya orang yang benar-benar ikhlas akan dapat mengharungi ibadah yang mencabar ini.

Ujian kepada pancaindera pula setiap perbuatan akan dinilai pahala atau dosa. Jika perbuatan mata memelihara aripada memandang perkara yang haram pasti pahalanya besar dan pahala puasanya bernilai. Jika sebaliknya maka dosa dan pahala puasa juga dibimbangi tidak mendapat apa-apa pahala.

Ujian kepada anggota badan pula ialah badan akan merasa panas dan meletihkan. Apatah lagi kepada mereka yang baru mula belajar berpuasa atau pada minggu pertama puasa Ramadhan. Penyesuaian diri perlu dilakukan dengan mengikut peraturan puasa iaitu dengan melewatkan makan sahur dan menyegerakan berbuka puasa dengan makan kurma yang telah diakui khasiat dan kelebihannya.

3. Kita perlu yakin bahawa syurga dan neraka itu benar-benar telah tersedia sebagai balasan amal manusia dan jin.

Beriman dengan perkara ghaib sangatlah penting. Syurga dan Neraka adalah salah satu perkara ghaib yang perlu diimani. Bukankah asal usul kita dari Nabi Adam?. Bukankah nabi Adam diturunkan dari syurga? Bukankah nabi diperlihatkan syurga dan neraka sewaktu baginda dimikrajkan ?. Ini membuktikan bahawa memang di sana adanya syurga dan neraka yang sedang menanti bakal penghuninya. Lantas itulah Allah memberitahu kita bahawa pada bulan Ramadhan ini ditutup semua pintu neraka dan dibuka semua pintu syurga.

4. Menambahkan ilmu berkaitan mengerjakan ibadah puasa.

Melakukan amal ibadah memerlukan ilmu pengetahuan mengenainya. Tanpa ilmu pengetahuan atau dalam erti kata lain taklid membuta tuli sangat merugikan kita. Sudahlah penat tetapi tidak mendapat apa-apa ganjaran malahan mendapat celaan. Ilmu yang perlu diketahui  atau dipelajari ialah meliputi segala aspek berkaitan puasa dan juga kelebihan bulan ramadhan. Mengapa masih timbul pertanyaan yang sama setiap kali menjelang ramadhan seperti mengorek telinga atau hidung, adakah membatalkan puasa? Terlewat mandi wajib setelah terbit fajar(masuk waktu subuh), adakah sah puasa? Pertanyaan-pertanyaan seperti ini seringkali dikemukakan kepada para ustaz dan juga pendakwah. Dapatkan buku-buku atau cd berkaitan dengan ibadah puasa dan bulan ramadhan untuk menambahkan ilmu pengetahuan.

 

5. Mengelak tanggapan bahawa puasa menjadikan kita lemah.

Sejarah membuktikan bahawa umat Islam dizaman rasulullah menjadi kuat dengan berpuasa. Mengapa mereka boleh menjadi kuat dengan berpuasa sedangkan perut-perut mereka kosong. Kenyang bukanlah disebabkan makan. Makan adalah salah satu sebab sahaja terjadinya kenyang. Ada orang kenyang hanya dengan membaca Al-Quran. Ada orang boleh kenyang dengan berzikir kepada Allah. Sedangkan kenyang menyebabkan badan menjadi malas, mata menjadi mengantuk dan hilang daya tumpuan. Dengan mengosongkan perut, tenaga yang biasa digunakan untuk menghadamkan makanan akan digunakan untuk anggota lain seperti berfikir.

Persiapan jiwa perlu juga dilakukan bagi menempuh ujian selama sebulan ini. Ibadah puasa adalah untuk membentuk jiwa yang bertaqwa. Justeru itu dimana dan bagaimana kita ingin memulakan tarbiah Ramadhan ini? Melakukan ibadah di dalam bulan Ramadhan akan diberi ganjaran yang berlipatkali ganda. Apakah kita sanggup melepaskan bulan ibadah ini tanpa memenuhi kehidupan kita dengan amal ibadah? Kita perlu memulakan ibadah-ibadah sunat sebelum bulan ramadahan bagi membiasakan diri kita dengan amalan tersebut supaya diwaktu kita berlapar dan dahaga, kita tetap masih bersemangat dan istiqamah dalam beribadah. Ibadah yang boleh dilakukan mulai sekarang ialah;

1. Memperbanyakkan Taubat.

Kita perlu bertaubat setiap hari supaya diberi kekuatan untuk meneruskan kehidupan yang mencabar sekarang ini. Ia juga untuk membersihkan hati selain mendapat ketenangan hakiki. Terlalu banyak kelebihan bertaubat , ganjaran diakhirat mahupun habuan didunia. Bertaubat boleh menyembuhkan penyakit dan juga mendatangkan rezeki dari Allah. (sila rujuk buku-buku berkaitan kelebihan bertaubat)

2. Membiasakan Membaca al-Quran

Diantara ibadah utama di dalam bulan ramadhan ialah dengan bertadarus atau membaca al-Quran. Membiasakan diri membaca al-Quran di luar bulan Ramadhan akan memudahkan lagi kita melakukannya di dalam bulan Ramadhan. Satu huruf al-Quran bersamaan dengan 10 ganjaran jika dibaca di luar Ramadhan. Jika dibaca di dalam bulan Ramadhan, pahalanya akan berlipatkali ganda.Jika al-Quran dibaca di dalam solat, pahalanya akan menjadi lebih besar nilainya. Justeru itulah mengapa banyak surau dan masjid melantik imam dikalangan para huffaz(tahfiz al-Quran) untuk mengimami solat tarawikh di dalam bulan ramadhan,kerana pahala solat dan pahala mendengar bacaan al-Quran cukup besar.

3. Membiasakan diri dengan zikrullah

Zikrullah atau berzikir mengingati Allah bukan terhad kepada membilang tasbih ditikar sembahyang. Mengingati ALlah boleh dilakukan secara berdiri, duduk atau berbaring. Ia boleh dilakukan dengan sebutan secara nyaring atau secara perlahan atau sekadar merenung kebesaran Allah, mensyukuri nikmat yang telah Allah berikan,sabar dan redha dengan segala ujian hidup dan sebagainya. Orang yang disibukkan dengan amalan berzikir, pasti akan terhalang dari melakukan maksiat dan dosa-dosa kecil.

4. Melakukan ibadah qiamullail

Amalan qiamullail merupakan amalan orang-orang terdahulu dikalangan para solihin. Ia merupakan sumber kekuatan umat Islam yang semakin ditinggalkan. Justeru itu marilah kita bersama-sama menghidupkan semula amalan qiamullail (bangun ditengah malam untuk beribadah). Melakukan ibadah qiamullail di dalam bulan ramadhan adalah lebih mudah kerana kita boleh menunaikannya sebelum bersahur.

5. Memperbaiki niat agar Ramadhan kali ini menjadi Ramadhan yang terbaik.

Kita perlu berazam dengan sesungguh hati, supaya memanfaatkan bulan Ramadhan kali ini dengan segala amal ibadah yang telah kita ketahui dan pelajari semenjak kita akil baligh lagi. Umat Islam sekarang ini bukan tidak tahu untuk beramal, tetapi lebih dipengaruhi oleh hawa nafsu dan sifat malas untuk beribadah kerana merasa boleh hidup seribu tahun lagi. Ingatlah bahawa masa adala modal kita untuk bekalan ke akhirat. setiap detik dan saat yang kita tinggalkan hanya akan menambah kerugian jiga tidak diisi dengan amalan yang sepatutnya yang telah diajar oleh Rasulullah kepada diri kita.

Semoga dengan bingkisan tips di atas, marilah kita membuat persediaan jiwa bagi menghadapi satu bulan yang penuh barakah dan pahala bonus dari Allah s.w.t.

________________________________________
Sumber: http://e-taalim.jais.gov.my/

One Response

  1. arrayah.info – Lokasi Lihat Anak Bulan Bukan Rujuk Hanya di Malaysia Sahaja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: